7 tips voor ouders met huilbaby’s

Radeloos kun je ervan worden, wanneer je baby maar niet stopt met huilen ondanks al jouw aandacht en troost. Met de 7 onderstaande tips helpen we je op weg naar een oplossing.

Heb vertrouwen

Vertrouwen blijven houden in oplossingen is een belangrijke energie die je uitstraalt. Dat vertrouwen heeft je baby van jou als ouder nodig. Hoewel het heel logisch is dat je bij de pakken neer gaat zitten als je baby maar niet ophoudt met huilen, maakt jouw radeloosheid je baby angstig. Een gesprek met een hulpverlener via deze website geeft soms al voldoende inzicht en vertrouwen om nieuwe oplossingen te kunnen zien.

Geef geborgenheid

Je kunt je voorstellen dat de ruimte in de baarmoeder begrensd was. Dit is vaak fijn om terug te voelen; het geeft een veilig en vertrouwd gevoel. Daarom is een draagdoek een fijn middel om je baby het gevoel van geborgenheid te geven. Ook is het fijn om in de nachten, vooral in de eerste maanden, je baby dicht bij je te houden.

Praat met je baby

Wanneer je baby alsmaar blijft huilen en jij hebt geen idee waarom, kun je dit benoemen. Je kunt dit doen door hardop te zeggen: “Ik weet niet precies waarom je zoveel huilt, maar ik zie wel dat je iets dwars zit. Je wil ons iets duidelijk maken. We gaan net zolang zoeken tot jij je weer fijn voelt.” Je baby kan de woorden misschien nog niet verstaan, maar hoort wel jouw toon en voelt jouw intentie en energie. Dat geeft al meer rust en vertrouwen. Als je het niet meent wat je zegt, voelen baby’s dit ook…

Laat weten dat…

Baby’s ervaren de tijd heel anders dan volwassenen. In de baarmoeder komt alles binnen door een filter, daardoor lijkt alles vertraagd. Eenmaal uit de buik kan een baby angstig worden van snelle bewegingen. Ook kunnen baby’s erg geschrokken zijn van de bevalling. Het helpt als je aan je baby vertelt hoe de bevalling is geweest. Leef je in hoe jouw baby de bevalling moet hebben ervaren. Soms gaat je baby huilen als je erover vertelt, dit is een teken van verwerking. Ondersteun die verwerking zonder het huilen te sussen. Vertel maar dat jij er nu bent voor je baby.

Geef aandacht

Kinderen groeien van fysieke en emotionele aandacht, dat is letterlijk aangetoond. Veel contact en aanraking zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van je baby. Zorg daarbij voor balans. Zegt je omgeving dat wat jij doet te veel van het goede is of juist te weinig? Sta open voor hun feedback en kijk of je een blinde vlek van jezelf kunt ontdekken. Tenslotte hebben we allemaal te maken met emoties waar we ons soms niet bewust van zijn. Aan de andere kant: je moederinstinct is vaak meer waar(d) dan alle tips van anderen.
Twijfel je over jouw aanpak? Neem contact op met de Hulplijn Huilbaby’s .

Wees zonder oordeel

Het mooie aan baby’s is dat zij geen enkel oordeel over zichzelf hebben. Dat is ook de reden dat ze doorhuilen als het gewoon nodig is. Als we volwassen zijn, hebben we vaak een gevoel van schaamte of oordeel ontwikkeld, we willen een ander bijvoorbeeld niet tot last zijn. Het is erg waardevol als je als ouder aan je baby duidelijk kunt maken dat het huilgedrag kennelijk nodig is, en dat het er mag zijn. Dat je dit niet direct wilt stoppen met een speen of voeding of iets dergelijks. Huilen is zo’n beetje de enige vorm van communicatie die baby’s tot hun beschikking hebben om te vertellen wat er aan de hand is en hoe ze zich voelen.

Houd rekening met het ritme van je baby

Wij mensen hebben een bioritme. Dat wordt beïnvloed door de dag-en-nachtcyclus. Ons lichaam is dus, biologisch gezien, gewend om in alles in een ritme uit te voeren. Het roept om voeding, slaap of verschoning. Dat geldt ook voor baby’s, alleen is hun ritme anders dan dat van volwassenen. Houd daar rekening mee. Wat belangrijk is om te weten, is dat voeding meer is dan eten. Voeding is vooral ook: liefde en aandacht. Liefdevol knuffelen is van groot belang en wordt enorm onderschat. Ook al krijg je je baby er niet mee stil, met regelmatig knuffelen geef je aan: ik ben er voor jou.